marie.r.blogg.se

Jag är jag, på mina villkor! Mitt i livet och min blogg är min dagbok och mitt fotoalbum. Alla fina bilder som blir till stöd för minnen, känslor och upplevelser finns här för mig och för er som vill. Många inlägg handlar om mat, familj, vänner och träning

Berlin, fanatiska Berlin.

Allmänt Permalink0
Lördagmorgon och samma tid för att hinna, avgång klockan nio från Hotellet för att gå och äta frukost. Visst är det trist att ha frukost på hotellet när hela stadens utbud ligger för dina fötter. Frukost ingår inte heller per automatik i utlandet och då tycker jag att det är mycket roligare att få uppleva fler ställen och olika smaker.
Den här QR koden, Luca scannade vi många gånger. Incheckning och utcheckning. Här blev det kaffe och goda varma smörgåsar, crossianter och juice till frukost. En av oss, säger inte vem behövde även en så kallad återställare, dvs en öl till frukost innan vi begav oss av mot dagens uppsatta mål. Berlin har mycket "måsten" men är ävenen stad rik på coola barer, restauranger och inte minst shopping i de olika stadsdelarna med olika inriktning.
 
Varken jag eller Petra är särskilt intresserada av att springa ut och in i butiker så någon shopping blev det inte alls faktiskt, på riktigt så tråkar klädesbutikerna snabbt ut mig. 
Lördagen spenderas mycket tid ute vid Berlinmuren, museet och dess område, här är mycket att se och uppleva. Det finns en hel värld även under jord och man kan gå guidade turer där nere vilket jag bestämt sa nej till då jag inte alls vet hur min hjärna hanterar på att vara instängd. Meningen var att de andra tre skulle gå och jag tror att det är riktigt intressant och hade gärna hört dem berätta om det men nu blev det inte av denna gången men det kommer säkert fler tillfällen.
 
Här finns flera saker som minner om den fruktansvärda muren, de många flyktunnlarna där Stasi hade en egen tunnel samt de runda plaketterna som visar var personer eller hela familjer avrättades på öppen gata när de försökte fly sitt land. Plaketterna är många och tornen där prickskyttarna stod likaså. Det här får mig att må illa.
 
 
Efter att ännu en gång känt historiens vingslag och illamåndet fastna i vrångstrupen begav vi oss ut till Kastanjeallén och de många Second Handbutikerna i området där vi varit tidigare och där Ellen bla shoppade Converse för en bråkdel av vad de kostar nya. Den yngre generationen är generellt mycket mer öppna för återbruk och second hand och att rädda den värld som vi varit med och förstört.
 
 
 
Lunchen intogs på HAKO Ramen som har fantastisk ramen men även den övriga menyn är toppen, detta var oxå ett återbesök från resan för två år sedan och väl värt ännu ett besök. Dock fick jag resans sämsta vin här, det smakade i princip flädersaft och socker och som väl var hällde de upp ett yttepytte glas så jag kunde göra slut på pinan i två klunkar och ersätta det med en öl istället.
 
Skor i massor och det är bara högerskor, välj den du vill ha och be personalen hämta makan till den.
Under frukosten hade jag googlat upp lite nya ställen som jag trodde skulle kunna vara interssanta för oss. Resan ut till Kreuzberg var för lång att ta till fot soch det gick inga tåg utan det var U-bahn som stod till buds och jag hade frtram till nu lyckats att undvika att resa under jorden. Ville jag till Kreuzberg så var det bara att stiga ner i underjiorden och åka sex stationer och med lite mod innanför västen så gick det bra 
Resan gick till Lager Lager och som jag närmast kan beskriva som typ Mikkeller, ett skönt ställe med främst öl på menyn men även vin från lokala och icke lokala aktörer och bryggerier. Här var en skön stämning med allehanda typer av människor. Området har mycket studenter, konstnärer och annat kreativt folk så ni kan ju gissa stämningen. 
En miljon olika öl att välja på oxå och fantastiskt trevlig personal. Hit kommer jag gärna igen.
 
 
Efter Lager Lager promenerade vi till Vin Aqua Vin, en vinbar i området Neukölln. Vinbar trodde jag men det visade sig vara både vinbar och butik. Allt du såg i butiken kunde du köpa med dig in i restaurangen för en öppningskostnad av nio € för vin och 12 € för bubbel. Amen hallå, vad smart och kul. Såklart fanns det även en "färdig" meny vid bordet som var lite mindre och enklare att välja ifrån än en hel butik, allt utifrån kunskap och intresse.
Fantastiskt trevlig och varm miljö och borden fylldes snabbt på under vårt besök. Det vinet vi drack, en Grauburgunder fick även följa med hem till Sverige och vi får väl se om det smakar lika bra här hemma eller om det var miljön och sällskapet som gjorde det vilket händer ibland. Samma vin kan vara helt olika beroende på när, var, hur och med vem.
 
 
 
Allt roligt har ett slut och vår sista middag för resan  var bokad till halv åtta så nu började det bli dax att ta sig tillbaka till Alexanderplatz för en riktig Tysk afton.
 
Det blev en super duper härlig kväll och vi var INTE hungriga när vi gick och la oss. Riktigt god mat, mycket mat, kall öl, livemusik, spontandans och hela tjottaballongen. En obstler stängde kvällen och sen var det tid att gå hem och sova inför hemresan. Perfekt att Hofbrau ligger vägg i vägg med Hotell H4. Dagen summerades med en och halv mil till fots. Lite mindre än dagen innan men ändå rejält och det kändes i vaderna.
 
Söndagmorgon. Lite trött men lycklig, väskorna packades och det blev en kaffe innan vi drog mot färjeläget. Vi hade god tid och körde inom Rostock där vi fick en promenad och bensträckare. Rostock är även det en fin stad och här har vi tillbringat mycket tid då vi tidigare hade kompisar som bodde här. Mycket minnen som väcktes till liv på de gatorna under den timmen vi spenderade där, dessutom i strålande solsken vilket blev en bonus.
Julmarknad under uppbyggnad även här. Vi åkte hem söndagen den 21 och alla marknaderna drog igång på måndagen den 22. Man kan inte få allt men här föll vi verkligen på målsnöret. Sist det begav sig var det en jättemysig marknad vid Kaiser Wilhem Katedralen som jag kan rekommendera. På Alexanderplatz precis utanför vårt hotell var det en annan där vi tom åkte skridskor men den bästa var Gendarmenmarkt där vi åt löjligt goda flamkuchen, den rekommenderar jag er att besöka om ni är i Berlin runt jul och nyår. Tyskarna kan sina weinachtsmarkt.
 
Rostock gav oss mersmak så nästa år blir det ett besök här i juletid. Lite mindre tid i bil ger mer tid till ytterligare upplevelser. Har vi riktig tur kanske vi får med dottern oxå.
Vi ankom Laröd vid halv nio efter en stökig båttur, när vi reste ut var det inte särskilt mycket folk ombord medan det på hemresan var KAOS. Borta bra men hemma bäst, Ellen hade skött sig och huset med den äran men det var skönt att se henne igen och få krama om henne efter fyra dagar.
 
Berlin är min rekommendation om ni vill resa men inte resa långt, uppleva historia och nutid, äta gott, dricka gott och roa er i största allmänhet. Idag är det som sagt första advent så nu tar vi full fart mot Julen och dess härligheter. Här ska värmas glögg och fixas adventsmys. 
 
Puss & Kram
 
Till top