marie.r.blogg.se

Jag är jag, på mina villkor! Mitt i livet och min blogg är min dagbok och mitt fotoalbum. Alla fina bilder som blir till stöd för minnen, känslor och upplevelser finns här för mig och för er som vill. Många inlägg handlar om mat, familj, vänner och träning

Flora restaurang & Thora Vingård

Mat Permalink0
I fredags firade vi in semestern, inte min för jag har ingen i år heller, utan Johans. Dock tycker jag att det är viktigt att ta vara på den där känslan som sista dagen innan semestern har, det är något speciellt att stämpla ut och gå mot ledighet.
Jag har en fd kollega som numera arbetar på restaurang Flora uppe på Bjäre, det är ett ställe som jag haft ögonen på och varit nyfiken på ett tag så det kändes både lämpligt och spännade att göra ett besök där.
Det är både en restaurang och en vingård och med det nya regelverket kring gårdsförsäljning så öppnar det upp nya möjligheter för vinodlarna i Sverige vilket bnu örjar att bli ett gäng. Hittills har jag inte hittat ngt svenskodlat som fallit mig i smaken då jag tycker att det mesta är rätt surt.
Vackert, stilrent, svalt, skandinaviskt men ändå med en vingårdskänsla likt de man besökt nere i Europa. Stramt formspråk men med värme, minimalistiskt inrett men med en ombonad och välkomnande atmosfär.
Regnet höll sig borta under tiden vi var där och solen landade så fint på vinrankorna. De odlar och säljer tre olika vita och ett rött, främst på druvan Solaris men oxå Pinot Noir.
 
 
Vi var tidiga men vårt bord var redo. Matsalen var fantastisk och ljuset flödade in. Salt och smör var vackert placerat på bordet när vi satte oss och strax kom det tin vå olika sorters bröd att njuta, ett hårt och ett mjukt, vackert serverat i en liten tygpåse med dragsko. Saltet var ljuvligt och jag sa direkt att det där borde de sälja .
Vi valde en trerätters vingårdslunch.
Havskräftsoppa med tartar på kolja, forellrom, krusbär, gulbetor, krutong, dill.
Bjärekyckling, blomkål, rabarber, little gem, rostad prästostemulsion, rabarbersky.
Hallon på mördegs- & vresrosflarn, gurka, verbenayoghurt, hallonsorbet
Utöver vingårdslunchen fanns det en dagens rätt samt full a la carte och till det rekommenderade vinpaket, både med och utan alkohol. Ett generöst antal vin serverades oxå på glas. Trots att det var Johans semester vi firade så jobbade han ju och hade dessutom ett extrainsatt möte klockan 14 så ngt vinpaket blev det inte. Jag testade ett av deras vita på Johans inrådan då han var nyfiken på det och det var överraskande gott. Att svenskana inte kan göra viner får jag kanske ta och omvärdera.
 
 
 
Soppan var som en symfoni där allt samspelad. Servering, upplägg och smaker var en väl sammansatt kombination och man visade tydligt här att man visste vad man gjorde.
Utsikten över vinrankorna var magisk från det stora härliga fönstert som vette åt det hållet och på motsatt sida kunde man se ner på delar av produktionen.
Någon bild på den vackra kycklingen fick jag tyvärr inte men den var minst lika vacker som god. Prästostemulsionen var pricken över iet. Sältan ihop med syran från rabarberna och de två olika kycklingdetaljerna var en matchmade in heaven.
Restaurangen var välbesökt och fullsatt och jag är glad att vi bokat bord och inte bara körde på måfå som man gör i bland. Med rätt koncept kan man ligga hur off som helst och ändå ha fullsatt. Personalen var välkomnade, påläst och närvarande, jag rekommenderar varmt ett besök här.  
 
När det var dags för dessert blev vi erbjudna att flytta ut och ta den på den nybyggda terrassen och med solen som var närvarande så var det ett trevligt alternativ. Desserten var frisk, syrlig och fräsch och att den serverads med gurka var nytt för oss. Desserten var ändå den av de tre rätterna som stack ut minst, den hade vi kunnat göra hemma själv och därmed hade den kunnat i vårt tycke vara lite mer utmanade, som de andra två rätterna som var 10/10 ❤
 
 
Här hade klockan hunnit bli två och Johan satt i bilen på parkeringen och hade ett TEAMS möte med spanjorerna medan jag njöt av en cappucino i väntan på att han skulle kunna avsluta.
 
 
Tack Flora, tack Henke och övrig personal för den fina upplevelsen. Ett par flaskor fick följa med hem och det ska bli spännade att se om vi upplever det lika kompetent hemma i Laröd eller om det som i många fall var så att miljön höjde smaken  och upplevelsen. Och saltet de såldes såklart även det i butiken, allt annat hade varit tjänstefel.
Hemma blev det sen CHAMPAGNE, Johan hade jobbat klart och vi skålade in helgen och semestern tillsammans med en av våra favoriter, denna godingen kan ni numera få tag på via Systembolagets BS och Kork Vinhandel. Otroligt gott, fina bubblor och elegant.
Sälj i lådor om sex stycken, artikelnummer 71829
Mitt tips till Er om ni vill äta gott i en vacker och rofylld miljö. Åk upp till Bjäre och Flora, unna dig en utflykt, det blir kul. Tills vi ses.
 
Puss & Kram ❤
 
 
 
 
 
 
 
Till top