marie.r.blogg.se

Jag är jag, på mina villkor! Mitt i livet och min blogg är min dagbok och mitt fotoalbum. Alla fina bilder som blir till stöd för minnen, känslor och upplevelser finns här för mig och för er som vill. Många inlägg handlar om mat, familj, vänner och träning

Allt det roliga har ett slut.

Allmänt Permalink0


Nu är det över för denna gången och vi är hemma igen. Ett år till nästa? Eller hur det nu blir med det. Ska Ellen göra lumpen eller är hon iväg på säsong någonstans?
Passo Tonale har på många sätt varit bra men det är inte vår ort och vi kommer inte att komma tillbaka ⛷️
(null)
Jag tänkte prata lite om det här med vikten av rätt kläder och vikten av rätt lager av kläder. Men det där kan ju alla… 
Ellen utbildar och uppdaterar ändå oss emellanåt. Säkerhet är viktigt och vi åker alla tre med hjälm och ryggskena. Ellen och jag har numera egna hjälmar och de är utrustade med ngt som heter Mips och som är en extra säkerhet om du skulle ha oturen att falla och slå i huvudet. Mips hjälper till att minska rotationskraften som uppstår vid islaget genom att låta huvudet röra sig i förhållande till hjälmen. 
I år såg jag tre åkare utan hjälm, förra året inga alls ‼️
En del saker är bara ett måste och en del är "villhöver  pga design och märken som tilltalar.  
(null)
Glasögon har vi CHIMI alla tre i olika färger. Det finns en uppsjö av både bättre, sämre , dyrare och mer prisvärda. Vi har dessa för att vi tycker om designen och för att linserna är av magnet så att man kan byta smidigt när vädret växlar vilket det kan göra både ofta och snabbt. En för sol och en för dimma.
(null)
Det plagg du har närmast kroppen bör vara av ett material som transporterar fukt och här har vi numera alla Peak Performance i merinoull men det har varierat lite under åren. Det kostar ju en slant att införskaffa allt till alla. Johan fick ett utav mig för säkert tio år sedan och det är lika fint och håller fortfarande lika bra. När du ska till och från liften (om du inte bor ski in/ski out) kan det vara en bit att gå, likaså transportsträckor…
Hinner du bli varm och fuktig här och inte har ett bra underställ så kommer fukten inte att transporteras och då fryser du direkt vilket inte är en bra start på dagen. 
Ellen och Johan har knäkorta byxor vilket är en smaksak, det har inte jag utan hellånga. 
De har långa skidstrumpor, det har inte jag. Att ha den korta varianten gör att du inte får någon skarv som möter pjäxan utan strumpan går upp mot knät där den möter byxan. Jag föredrar tvärtom och en kort socka då jag tycker att den hellånga strumpan blir för tjock i pjäxan. Strumporna bör oxå vara av ren ull och inte av blandmaterial. 
På denna resan behövde ingen av oss tvätta eller byta underställ i halvlek. Merinoull funkar en hel vecka utan att lukta.
(null)
Tips! Om man som jag är kort och kan ha centilong så går det fint att köpa på barn, 160-170 cl, ofta halva priset mot en vuxens trots att det är samma. Detta har jag haft i alla fall i fem år, inköpt på Kidsbrandstore. 
Ser att det börjar bli lite noppigt men det är kardborren från ryggskenan.
(null)
Bra att ha saker. En mössa när du tar av hjälmen för att äta lunch eller gå på After Ski. Solglasögon när du sitter på uteserveringarna vilket vi haft förmånen att kunna göra hela denna veckan. 
En smidig ryggsäck att tex ha ett ombyte i när vädret växlar, ta alltid med alla lager ut på morgonen och byta sen efter de förhållanden som råder, det kan växla rätt rejält mellan de olika höjderna.
(null)
Ex på korta och långa skidstrumpor. 
(null)
Mellanlager på jacka efter tycke och smak. Jag vill gärna ha en tight modell och har haft ett par olika genom åren. 
Ellen har fleece, jag har inte det utan någon slags 4-vägs stretch som är fukttransporterande. Jag gillar Peak, hon föredrar Haglöfs och Norröna men allt är såklart en smaksak OCH en kostnadsfråga (för de allra flesta) så det kan ta några år att få ihop till det man verkligen vill ha och behöver.
(null)
Byxor har jag några olika modeller, gillar dessa som är mer tighta än de jag lämnade hemma. Gillar dock inte att dessa inte har några fickor, vilket var ett stort misstag vid inköpet. 
Ellens för i år är en tunnare och rörligare modell, i fjol hade hon typ som jag. Nu vill hon ju göra en säsong nästa år och då kommer hon att behöva lite olika ombyten.
(null)
Balaklava och buff och halsduk av olika slag och material beroende återigen på vädret. 
I år unnade vi oss nya fina i merinoull från Haglöfs som bara precis lämnar ögonen fria. Används vid mycket blåst och tuffa väderförhållanden. Ellen provade sin en dag uppe på 3000 meters höjd när det blåste men det var oxå enda gången den behövdes. 
Men, hon kommer nog att få användning av den till påsk i Norge eller som sagt nästa år. 
En enklare krag/tubmodell är mer än tillräckligt eller våra scarfs från Jägermeister.
(null)
Köpte ny jacka förra året då jag ville ha en annorak med stor ficka på magen.
 Bra materialval annars är det, ja, mer en smaksak. Om jackan har en stor huva som du kan dra upp över hjälmen så är det en fördel de riktigt kalla dagarna ❄️❄️
(null)
När du inte går i pjäxor vilket man mestadels gör så är det bra med en varm sko. Gärna en modell som klarar de isiga gatorna oxå, dessa från Tretorn (bytte ut mina 20 år gamla Ecco i år) uppfyllde de kraven med råge. 
(null)
Det här med kläderna var ju inget nytt under solen men för att du ska få en så behaglig skidåkning som möjligt så är klädvalen viktiga.
(null)
(null)
Vår sista dag och köerna ringlade sig långa till liftarna, vi hade varit bortskämda med noll köer tidigare under veckan men nu hade folket firat jul klart och ville åka skidor.
(null)

(null)
Jag lämnade in min utrustning efter lunch och sippade på ett glas Prosecco medan övriga familjen körde loss de sista timmarna. Helikoptern hade ett par hämtningar under dagen och även om jag vet att både Johan och Ellen är två kompetenta åkare så kan allt hända och det var ett lättat mammahjärta när alla var nere på eftermiddagen ❤️
(null)
Samtidigt som skidorna returnerades så sänkte sig molnen över byn och allt blev grått, vi har haft en ofattbar tur med vädret. 
Sol, sol och massor av sol och uteserveringar där vi suttit utan jacka och endast i underställströja. 
(null)
Skål för veckan och alla fina dagar oxå hem och packa för hemresan. Utom Ellen som fick en massage utav mig på grannhotellet där hon avslutade veckan.
(null)
Jag hade laddat ner Top Gun, Maverick att roa mig med på transferbussen, tyckte den var passande. Vi kom iväg en halvtimme efter utsatt tid då chauffören inte hade rätt dokument för vägtullar och annat med sig vilka kom med specialleverans i Taxi. Köerna ringlande sig ut ur Passo på de krokiga serpentinvägarna och stundtals stod vi helt stilla och jag hann bli lite orolig för att vi ev skulle missa flighten. Ellen sa, jag ska fira Nyår i Sverige om jag så ska köra hem härifrån. Så hade det nog fått bli men proppen släppte och vi kom fram till Innsbruck flygplats i tid.
(null)

(null)
Resan dit genom Brenner Passet är en av de vackraste vägarna jag åkt men placerad mitt i bussen och med ack så skitiga rutor så finns det inte en bild eller film som gör vyn rättvisa.
Det här ligger varmt i minnet istället.
(null) Vid niotiden rullade vi in i Laröd efter att ha varit hos Jeppe och Cilla och hämtat upp lite skaldjur till kvällen, Idag. Årets sista dag. Wiiieee. Nu är ju Jesper av de generösare slaget så förutom det jag beställt "slängde" han med ett kilo oxfilé och en bit parmesan på samma vikt, den sista att dela med Petra. Herregud vilka vänner va ❤️❤️❤️
Just ja, glömde en sak gällande kläder. Alltid sport-bh i funktionsmateria. Vantar eller handskar, vi använder Hestra tumvantar, man är ju ändå en svennebanan.
Nyårsaftons morgon och vi ska ha finfrulle här om ett litet tag. Ellen ska väckas och Mimosan ska hällas upp. Bokslutet för det här året kommer eventuellt inte förrän imorgon. 
2023 har inte varit mitt sämsta år men inte heller mitt bästa. Det finns svek, sorger och besvikelser som behöver göras upp med men det finns oxå mycket fint som inte ska glömmas bort. Min hjärna bråkar lite med mig och en del av mina katastroftankar ligger på lut och gör sig påminda och det tycker jag inte om. De flesta av er förstår nog inte men ni som gör det, ni gör det. 
Jag önskar Dig ett fint avslut idag på detta årets sista dag och jag hoppas att du befinner dig på en plats där du känner dig trygg och i en gemenskap med vänner du finner genuina och som ger dig glädje. Tills vi ses. 
För övrigt så TACKSAM för den här resan med min familj. Nä, det var inte alltid superduper enkelt att dela rum alla tre i en vecka men det var lätt värt det.

Puss & Kram ❤️






Till top