marie.r.blogg.se

Jag är jag, på mina villkor! Mitt i livet och min blogg är min dagbok och mitt fotoalbum. Alla fina bilder som blir till stöd för minnen, känslor och upplevelser finns här för mig och för er som vill. Många inlägg handlar om mat, familj, vänner och träning

Köpenhamn ❤️

Allmänt Permalink0
Vilken härlig helg det varit, igen. Först Oktoberfest med fina vänner på Edelweiss i fredags som inledde helgen i ett rasande roligt tempo och som avslutades i tid när det var som roligast eftersom jag och Johan dagen efter skulle till Köpenhamn för en heldag. Vår granne Jonas var snäll och skjutsade oss till Knutpunkten på morgonen efter att jag bett snällt. Och vi fick inte bara excellent skjuts utan även färdkost, huuur gulligt var inte det liksom.
(null)
Vi hade planerat rutten och skulle åka på det gamla hederliga viset med båt och tåg för att starta med "två röa och en grön" och för er som ev inte förstår så innebär det röd pölse och en grön Tuborg. Båtresan gick galant och även intaget av färdkost men sen tog det stop. Vi satt stilla på tåget på perrongen i en timme med samma information "vi har IT problem men arbetar på att lösa det"
Vi insåg ju att vi inte skulle hinna till vår brunch på Baest inne i Köpenhamn så vi började att undersöka alternativen och det skulle visa sig att det var det minsann fler som gjorde eftersom det stillatående tåget inte bara gällde oss utan samtliga tåg på hela Själland.
 
Vi gör en lång resa hyggligt kort. Vi hittade och tog lokalbuss som gick kustvägen och som sen stannade på ALLA hållplatser som fanns att uppbringa och om någon ev gick av så gick det på ännu fler. Bussen var knöfull och när vi kom till Klampenborg hoppade vi av och in i en taxi som tog oss fram till restaurangen i tid. Att vi missade att strosa på stan som vi tänkt fick vi bara låta passera.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Här var det minsann inga sura miner, Vi var alla lika glada (och hungriga igen) att vi var framme och på plats. Öl och hemgjord citronlemonad i väntan på maten. Baest har tex ett eget mejeri och gör sin egen ost själv, varje dag så den är färsk och fin. De gör bland annat ricotta, mozarella, burrata och stracciatella. De gör även sin egen korv då de har ett eget charkuteri och samarbetar för resten så lokalt och närproducerat som det bara går.
(null)
 
(null)
Bruchen var i tre/fyra serveringar inklusive dessert, cannoli med pistage och egengjord ricotta.
Så lätt, så fluffig och så fräsch. Surdegsbröd to die for och till det hela drack vi ett orange vin som smakade svalt och ljuvligt. 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Croque Madame.
Bröd i botten, ett porcherat ägg, rökt skinka, dijon oxå gratinerat med bechamel.
Det här var så gott och kommer framöver även att finnas på Stuterivägens brunch. Jag fick ju så fina små Le Creuset formar i julkapp förra året som kommer att bli perfekta till denna rätten.
(null)
Just det, vi åt ju pizza oxå. ´Nduja på den ena (lagom stark och underbart god) och kantareller på den andra. De här pizzorna var minst lika bra som våra favoriter på Regio här hemma.(null)
 
(null)
 
(null)
Gissa om vi behövde röra på oss efter den brunchen. Det ser ut och låter som att det var tungt men faktiskt inte. Väl avvägt och med bra mjöl (inte billigt och förädlat vetemjöl) så blev det inte den glutemage som jag kankse befarat nu när jag dragit ner på just vetemjöl för egen del.
Hursomhelt så gick turen till Mikkeller, en promenad genom det riktiga Köpenhamn, dvs allt annat än det som är Strøget, på dryga två kilometer.
(null)
Älskar Köpenhamn.
(null)
Älskar Er och att vi fick den superdag vi faktiskt fick igår. I strålade sol och 17 grader.
(null)
 
(null)
Från Nørrebro över till Væsterbro och alla dessa fina omgivningar på vägen.
(null)
 
(null)
 
(null)
Oj vad mycket det finns att välja på men för egen del slutar det nästan ändå alltid med någon form av pilsner eller kanske något mellanmörkt men aldrig suröl eller smaksatt hallon eller så.
(null)
 
(null)
 
(null)
Man kan, upptäckte vi, boka ölprovning med rundtur, en så kallad beerwalk. Det har vi gjort i Edinburgh men inte här vilket kan vara något att ta med sig för framtida besök. Tänk ändå tat vi kunde sitta ute, Åse fick tom ta av sig jackan ett tag och satt med bara armar.
Rätt otroligt i slutet av Oktober. Otroligt bra då alltså 🤣
(null)
 
(null)
 
(null)
Glada och nöjda skulle vi efter Mikkeller till Kødbyen för att jag hade tjatat hål i huet på alla om Margaritan på Hija de Sanches som jag drack på deras ställe vid Torvehallarna för ett par år sedan. Torvehallarn låg i fel riktning för oss och Åse & Daniel hade inte tidiagre besökt Kødbyen så så fick det bli MEN på vägen dit ramalde vi av en slump överf en riktigt cool ginbar, Two Socks.
 
En ginbar med 156 olika sorters gin. Herrejisses vad glad jag är över att vi sprang på det här och att vi gjorde ett litet nedslag så att vi fick bli bländade av personalens kunskap och charm. Att välja?
Hallå där, jag gick på ett säkert kort och tog något med apelsiner från Valencia. Ljuvligt god och presentationen var både vacker och full av kunskap som golvade mig. Hit vill jag återkomma.
(null)
 
(null)
 
(null)
Det är sant, det är bara gin och menyn är lika tjock och gedigen som de heligas skrift.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Kødbyen och Hija de Sanches. Jag var allt lite orolig att jag skulle ha höjt den där Margaritan till skyarna men nej, jag var minst lika nöjd denna gången och mina vänner delade min uppfattning. 
 
Rosie som har Hija är Mexikanska (hon var tidigare dessertchef på Noma) men öppnade detta för ett par år sedan då hon saknade att laga mat från sitt ursprung. Hennes tacos är helt underbara och att få sitta utomhus och äta kvällsmat i myllret av barn, hundar, äldre, yngre och allt däremellan gjorde absolut inte upplevelsen eller smaken sämre.
(null)
Inne i den här lilla "ludan" skapas MAGI.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Det här ska upplevas, Åk till Köpenhamn, strosa runt, ät, drick, smaka och upprepa. Åk till Rosie.
(null)
 
(null)
Nattsudd (klockan åtta) i Kødbyen som har så mycket att uppleva.
Underbar stämning under parasoller och värmare. Danskarna kan sitt hygge.
(null)
Sista stoppet blev på Camino men kunde ha blivit varsomhelst, Att det blev just här var för att de hade ett sista bord utomhus under värmare som vi knep, vem ville sitta inne liksom 😍
(null)
 
(null)
Jag stängde kvällen med ett glas Champagne vilket kändes rätt efter den här dagen.
Det började lite knas med tåget men slutade på topp. Det jag eventuellt missade var ett besök på LV men jag kanske ska vara glad att det uteblev då det möjligen sparade mig en hiskelig massa pengar.
(null)
Asgarv, värme, samtal om allt mellan himmel och jord, råd och stöttning, mat och dryck, kultur och upplevelser, promenader och nya smaker och ställen men framförallt vänskap 😍
Fin och rolig och kalasknas vänskap. Vi gör om det här. Typ. Snart igen.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 En av de bättre sakerna med den här dagen var att det endast var brunchen/lunchen som var bokad och således den enda tiden att passa. Jag tror att vi alla uppskattade att bara vara, flyta omkring och hoppa in där vi kände för det och stanna så länge vi kände för det.
(null)
Resan hem tog en stund och vi fick vänta ett tag på båten i Helsingör så några timmar minus på sovkontot idag men SÅÅÅ värt det. Somnade med hjärtat vadderat och fick ihop sex timmar av bra sömn. Hellre mindre timmar med bätttre kvalitet, Jag du fattar...
 
Frukost och reprisen av Så Mycket Bättre. Visst är årets säsong bara så bra? Viilken start, Jag längtar redan till nästa lördag och dess kommande avsnitt.
(null)
Äggröra och resterna av en couscous sallad. Kaffe och äpple och en snusande hund i knävecket.
(null)
 
(null)
Vilken helg. Unnade mig oxå en lång promenad vid vatten och sen en eftermiddag med min kompis innan det blev redig söndagmiddag hemma. Pannbiff med lök, potatis och sås. Inlagd gurka, gelé och rårörda lingon. Jag har även planerat den kommande veckans träning i förhållade till övriga familjens liv och vår gemensamma logistik. Tre pass är spikade och ett eller eventuellt två hänger i luften. 
Jag hoppas att Din helg har varit fin och att du känner dig stark inför måndagen. Godnatt fina.
 
Puss & Kram
 
Till top